De waarde(loosheid) van een creatief leven

Geplaatst op 10 januari 2019 · Geplaatst in Algemeen, Creativiteit

Geloof jij in creativiteit en dat kunst je leven meer waarde kan geven? Of denk jij: “Wat een onzin! Met kunst is geen droog brood te verdienen en dat freubelen is typisch iets voor kinderen of huismoeders!”? Niets is minder waar. Kunst en creativiteit is de smeerolie in elk leven. Ik leg je uit waarom ik hierin geloof.

Creativiteit is een levensbehoefte

Als VerBeeldend Kunstenaar is kunst en creativiteit voor mij een levensbehoefte. Dat dit niet voor iedereen een levensbehoefte is, geloof ik graag. Maar…iedereen heeft wel behoefte aan creativiteit in zijn of haar leven. Veel zullen dit echter niet (h)erkennen.

Gebruik maken van je creatieve vermogen wordt ook onderdrukt, door bijvoorbeeld de overtuiging dat je niet creatief bent. Alleen elk mens heeft een creatief vermogen. Het is dus niet enkel voorbestemd aan mensen met een bepaald (creatief) talent,

Ik ben niet creatief

Veel volwassenen denken niet creatief te zijn. Dit komt, omdat velen gestopt zijn met actief creatief bezig zijn na de basisschool. Daarom is het heel gemakkelijk om te denken, dat je niet creatief bent of dat het niet voor je is weggelegd. De werkelijkheid is anders. Je hebt er misschien nu even geen feeling mee, maar als je het oppakt, dan komt direct de creatieve kracht in je los.

Blijf je ontkennen dat je creatief bent, dan gerechtigvaardig jij jezelf om een groot deel van jezelf niet te gebruiken. Alleen, daar zit een keerzijde in. Je beperkt hierdoor jezelf enorm, je laat links liggen wat juist veel potentie los kan maken en je negeert een oerverlangen dat in je zit, zoals in elk mens.

Zelfs al ben je creatief, maar je ontkent dit te zijn, dan sluit je alsnog dat deel af wat juist zoveel kan vrij maken bij jezelf.

Zelf creëren maakt je bewuster

Creëren is meer dan schilderen, breien, punniken, fotograferen of schrijven alleen. Het is ook problemen oplossen, bouwen, klussen, organiseren en experimenteren. Door zo bezig te zijn, daag jij jezelf uit, ontdek je meer oplossingen en inzichten, dan wat je uit een normale, alledaagse routine kan halen.

Tijdens het creëren komt er een diepere laag bij jezelf in werking, omdat het tevens meditatief werkt. Alles wat meditatief werkt, ontspant, brengt je dichter bij jezelf, maak jij je minder zorgen en kan je in een flow geraken die je meer energie kan brengen. Zowel door meditatief e/o creatief bezig te zijn kom je bij de laag van je onderbewustzijn, het heldere weten of zoals je het noemen wilt: je innerlijke rijkdom.

Dus even op een rijtje wat creativiteit met je doet:

 1. Je ontspant en het volle gevoel in je hoofd verdwijnt
 2. Je maakt je minder zorgen
 3. Je doorbreekt makkelijker de sleur van alledag
 4. Je verwerkt gebeurtenissen op een zachte wijze
 5. Je maakt nieuwe verbindingen tussen verschillende hersenhelften.
 6. Je vindt oplossingen, inzichten en ziet nieuwe mogelijkheden waar je dat niet eerder zag
 7. Je gaat nieuwe verbanden zien in schijnbaar los staande ervaringen en gebeurtenissen
 8. Je voelt dat bij jouw nieuwe inspiratie opborrelt
 9. Je merkt meer en fijnere energie bij jezelf op. Het verhoogt je energie en dat voelt heel lekker!
 10. Je gaat steviger in je leven staan
 11. Het versterkt je innerlijke vertrouwen
 12. Jouw gevoel van eigenwaarde stijgt
 13. Je gaat gemotiveerder (nieuwe) stappen maken.

Krijg je dan een rustiger leven?

Een creatief of meer creatiever leven, moet je echter niet zien als een rustiger voortkabbelende levensstijl. Nee, zeker niet. Kies je voor een (meer) creatief leven, dan kies je voor Het Leven met hoofdletters en met al zijn ups en downs. Met een creatief leven leer je wel gemakkelijker te bewegen tussen al die ups en downs, zoals elke leven zijn ups en downs heeft. Alleen nu kan je ze veel beter aan en je ziet (en durft in te zien) wat ze je te brengen hebben!

Creativiteit is een levensstijl, een way of life! Niets meer en vooral ook niets minder!

Ik daag je uit!

Voor degene die nu heel hard wilt “Wat een zweverig gedoe!” of nog steeds “Ik ben niet creatief!” roepen, wil ik vragen of ze een uitdaging willen aangaan. Ik ben namelijk overtuigd, dat creativiteit ook wat voor jou is!

Ik daag je uit om eens minder hard te werken, iets meditaties te doen, iets creatiefs te doen! Volg vooral eens een tijd je gevoel, je eerste ingevingen of zoek eens een andere manier op om de avond/vrije tijd door te brengen dan je gewend bent te doen. Je zal zien, dat er dan zoveel meer nieuwe dingen op je pad komen. In het begin zal het stroef gaan, maar ergens kom je op een punt waarvan je overduidelijk voelt dat het waard is om te leven met meer creativiteit.

Zo begin je

Het is een kwestie van gewoon beginnen aan een creatieve hobby of waar je warm voor loopt of door te luisteren naar je eerste ingevingen en deze direct op te volgen. Dat kan dus van alles zijn. Beginnen is belangrijk, maar ik weet ook, daar waar je start, niet hetzelfde is waar je ook zal eindigen. Dat is ook het creatieve proces: meegaan met alles wat op je pad komt, om zo te komen waar je wilt zijn. Vaak weten we niet waar dat is, ook al denken we dat soms wel te weten.

Geloof vooral dat je het kan!

Laat je niet weerhouden door wat jij jezelf aanpraat of wat anderen denken te weten of te vinden over jou. Laat je ook niet weerhouden van de omstandigheden, want overal is een oplossing voor. Zie je deze even niet, maak dan een lijst van minimaal 20 soorten oplossingen, hoe gek ook. Ik weet zeker, dat je dan de oplossing vindt. Blijf geloven in jezelf, in je eigen kunnen en dat alles wat er gebeurd, is gebeurd of gaat gebeuren er toe doet.

Iedereen is een creatief wezen van geboorte

Ik geloof heel sterk, dat jij en elk ander mens, een creatief wezen is vanaf zijn of haar geboorte. Alleen ben je mogelijk gaan geloven, door de maatschappij, uit economisch oogpunt of visie van anderen, dat creativiteit nutteloos is, niet voor jou bestemd en dat je beter iets waardevollers kan gaan doen.

Laat dit dan een reminder zijn om toch eens die creativiteit bij jezelf te ontdekken:

Als jij het nutteloos vindt of denkt het niet te kunnen, kijk dan eens om je heen, zo achter je bureau of werktafel. Zie je dat paperclipje? Het is maar een voorbeeld van een vrije geest met een nutteloos creatief leven…