Loslaten

Geplaatst op 11 oktober 2018 · Geplaatst in Algemeen, Eigen Wijsheid

In moeilijke tijden heb ik met regelmaat goedbedoelde adviezen gekregen over loslaten. Ik ben geen uitzondering en jij kent ze vast ook wel de adviezen van:

“Kwestie van loslaten, want anders ga je eronder door!” of “Laat maar gewoon los, dat is beter!” en de ergste “Je moet dit echt loslaten!”.

Maar wat is loslaten nu precies?

Hoe doe je dat, loslaten?
Waarom kan dit zo moeilijk gaan?
Wat levert het op als je los laat?

Loslaten. Een van de moeilijkste lessen van het leven, maar waar zooo gemakkelijk over wordt gedaan.

Eerst ondervinden wat je vasthoudt

Het eerste wat je mag doen om iets (wat dan ook) los te laten, is je bewust te worden WAT je vasthoudt en wat de REDEN is om dit tot nu toe vast te houden.

WAT, dat kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Materieel
  • Gewoonten
  • Dierbaren

Materieel is duidelijk, maar soms net zo moeilijk als gewoonten of dierbaren. Vooral als er speciale herinneringen aan vastzitten of als je denkt dat je het ooit nog eens nodig zal hebben.

Dierbaren zijn ook nog grijpbaar, maar ze zijn wel wispelturig zijn. Soms weet je niet direct wie nou wie vast houdt en soms kan je er maar moeilijk los van komen als de ander niet wilt loslaten.

Gewoonten zijn een heel ander verhaal. Ze zijn niet grijpbaar, vaak niet gezien of bewust gemaakt en daardoor niet onderkent. Van sommige gewoonten er soms zelfs geen erg in, zo gewoon zijn ze! Daarom zijn zij het lastigste om los te laten.

Het begint met de nodige veranderingen

De REDEN om los te laten, zit altijd in de verandering die nodig is in je leven om iets nieuws te kunnen aangaan. Vaak zijn er al veel signalen waar de verandering in zit en wat je los mag laten. Bijvoorbeeld als iets altijd liep zoals jij het altijd deed, maar opeens loopt het nu niet meer. Vaak voel je het ook al wrikken, wringen en wrijven.

Gewoonten zijn vaak een reden om los te laten!

Gewoonten zitten in tradities, (ongeschreven) regels, gezegden, vaste dagelijkse activiteiten, trekjes, stopwoorden, handelingen en dagelijkse structuren om iets op orde te houden en om iets in een bepaalde regelmaat te houden. Anders gezegd: in gewoonten zit vaak het element ‘Controle’.

Ervaringen uit het verleden met een gewenst resultaat, zorgen voor gewoonten. Je deed het zus en zo en dat leverde goed resultaat op, dus dan doe je het nog een keer. Ook kan het zo zijn dat juist die eerdere ervaringen niet gewenst waren en vandaar uit nieuwe gewoonten voortkwamen. Ten goede als ten slechte voor het groter goed. Maar nog steeds is het geen garantie voor de toekomst, ook al wil jouw controle het tegendeel bewijzen.

Gewoonten zijn een controlemiddel

Om gewoonten te kunnen doorbreken en om uiteindelijk ook los te kunnen laten, is het nodig om stil te staan waarover jij denkt controle nodig te hebben en waaraan jij zooo graag wilt vasthouden. Ook is het nodig om bewust te zijn waar anderen je onder controle willen houden.

Gewoonten en dus controle zitten vaak ingesleten in dagelijkse structuren, zoals:

  • Vaste tijden voor de maaltijden
  • Een vast stramien hoe je wordt en opstaat
  • Een vast ritueel ter voorbereiding op een gesprek
  • Een opgeruimd huishouden of bureau
  • Altijd afgewogen reacties naar anderen.

De Please-factor

Dat laatste, de afgewogen reacties naar anderen, zal je in eerste instantie niet direct herkennen, maar wat doe jij om goed te doen voor de ander? Ben jij een pleaser, die het graag allemaal goed wil doen? Goede bedoelingen en altijd rekening houden met de ander, daar zit ook het controle-element in. Zolang we overal rekening mee houden in de wijze van reageren, heb je grote kans dat je ook minder vaak vervelende reacties terug krijgt. Dat is fijn, dus die gewoonte houden we erin door onder andere beleefd te blijven.

Loslaten = Controle verlies

Om los te laten, mag je dus eerst bewust worden van de gewoonten die je hebt. Als die gewoonten overhoop worden gegooid, dus als je het anders gaat doen, dan krijg je te maken met onverwachte reacties, maar ook een portie nieuwe acties. Dit alles kan wel gepaard gaan een gevoel van onrust, irritaties en angst.

Alleen als je in je leven een nieuwe bries wilt, is het aangaan van (het gevoel van) controleverlies een sterke start om los te kunnen laten wat los gelaten wil worden. Weet dat controle vaak al is gebaseerd op heel veel factoren waar je op voorhand al geen invloed op uit kon oefenen (ook al wil je dat niet geloven)!

De leukste side-effect van loslaten

Zodra je besluit om het anders te doen, gewoonten te doorbreken en los te laten, ontstaat er nieuwe ruimte! Speelruimte, noem ik dat. Ruimte wat nog niet is ingevuld, maar waar jij alle mogelijkheden nog hebt om daar zelf invulling aan te geven. Een schone lei, een prachtig wit doek waarop alles nog mogelijk is zonder dat jij iets of iemand hierin laat tegenhouden!

Loslaten is jezelf bevrijden

Die nieuwe speelruimte maakt een nieuwe energie in je los, een kracht die vol creativiteit zit. Juist die creatiekracht geeft nog meer nieuwe energie EN vertrouwen in jezelf. Dat maakt dat je werkelijk ruimte voelt en in je lijf een gevoel van opluchting, bevrijding en ademruimte!

Die nieuwe vrije speelruimte zorgt weer dat je durft te groeien naar eigen inzicht. Er dienen dan opeens nieuwe ideeën, mogelijkheden en ervaringen op. Deze zouden er nooit zijn geweest als je controle had gehouden en vast was blijven houden aan iets wat je niet meer diende.

Het verlies op controle zorgt misschien eerst wel voor chaos en onrust, maar uit eigen ervaring  kom je er vaak gelukkiger uit omdat jij jezelf die nieuwe speelruimte gunde! Achteraf ben jij jezelf heel dankbaar voor hoe alles is gelopen, nadat jij hebt losgelaten wat je tegenhield.

Happiness is letting go of what you think your life is supposed to look like & celebrating it for everything that it is! Mandy Hale