Waar heb jij nou werkelijk angst voor?

Geplaatst op 10 september 2018 · Geplaatst in Creativiteit, Hooggevoeligheid, Verbeelding

Ongeveer een week geleden maakte ik een post op Facebook over dat zelfbescherming gelijk kon staan met afscherming van het hart en je gevoel. Als laatste alinea van deze post schreef ik: “Dus bescherm je niet door gevoelens niet toe te laten, maar laat komen wat gevoeld mag worden. Dat houdt het zacht en liefdevol van binnen en komen inzichten binnen!”. Dat heeft wel wat losgemaakt.

Toelaten van pijn? Ben je nu helemaal…

Juist dat toelaten van pijnlijke gevoelens is een pittige, omdat het zo confronterend kan zijn. Alleen op het moment als je ze wel toelaat, dan kan je er zoveel meer mee. Ook dan zal je merken, dat de pijn, de angst, vaak zachter is dan je had gedacht. Hierdoor bouw je een ervaring op om wel vaker die pijn tot te laten en ga je merken dat je zachter wordt voor jezelf en de ander.

Dit wil je toch? Of niet?

In eerste instantie zeg je misschien volmondig “Ja, natuurlijk!”, maar wat je geneigd bent te doen is vaak het tegendeel. Pijn is namelijk niet iets waar je “Ja, natuurlijk!” tegen zegt. Maar natuurlijk is het wel. Het hoort bij het leven, die pijn. Maar, o, wat is dat moeilijk om te zeggen “Laat de pijn maar naar binnen komen!”. We hebben het dan over emotionele, psychologische pijn he! Pijn bij het vallen, dat kan je prima aan. Maar die andere pijn, die diep je hart in gaat, wat je zelfs misselijk kan maken en waar je hele lichaam in de weerstand gaat, dat is een ander verhaal.

Zelfbescherming is een reactie vanuit angst

Zelf als de pijn je alleen wat oncomfortabel en onzeker maakt, wil je vaker niet toelaten dan wel. Pijn ontwijken is prehistorisch een onbewuste reflex vanuit noodzakelijke overlevingsdrang. Voor werkelijk gevaar voor je leven moet je jezelf bescherming en daardoor sla je op de vlucht, bevries je of bouw je een fort om jezelf te beschermen tegen alles wat je het leven kan kosten.

Daar zit het ‘m in!

Pure fysieke gevaar is er praktisch niet meer, althans niet dagelijks, maar wel die gevaren waarvan je denkt dat ze er zijn. Dus weerstand en angst is er wel dagelijks, alleen zitten ze nu gebouwd in onbewuste overlevingsmechanismen. Deze mechanismen kan je ook ontwikkelt hebben in je kinderjaren. Je basis, het gezin waarin je bent opgegroeid, moest veilig gesteld worden om te kunnen overleven. Hierdoor ging jij, als kind, zorgen door het zo te regelen dat alles wel goed ging. Alleen deze oude emotionele weerstanden/mechanismen zijn niet meer nodig in je nu volwassen leven.

Door voelen stap je uit gedachten

Puur voelen wat iets met je doet, wat dan ook, is de beste remedie om uit die oude weerstanden en oordelende gedachten te komen. Oude weerstanden worden vaak in werking gezet, terwijl er iets zelfs nog niet is maar mogelijk wel dat kan zijn wat je al eens eerder hebt ervaren. De spontaniteit om iets nieuws te creëren en is dan op voorhand al grotendeels onderuit gehaald. De gedachten van “Ik kan dit niet.”,  “Dit lukt mij toch niet.”, “O, nee, niet weer dat want…” cirkelen dan direct door je hoofd. Logisch, alleen soms niet altijd even handig als je werkelijk jouw creatievermogen wilt aan zetten.

Voelen en creatief bezig zijn gaan hand in hand

Om losser te komen uit je hoofd, de afwegingen, de twijfelingen, het beredeneren, kan je gaan voelen. Als jij je lijf voelt, dan ben je uit je hoofd. Schiet je in je hoofd, heb je moeite met voelen wat er werkelijk speelt. Door scheppend bezig te zijn met je handen, zak je in je lijf en kan je beter (leren) voelen wat er werkelijk plaats vind bij jou. Uiteraard voel je het liefst iets wat goed voelt, wat rustig is of rust kan geven of zelf comfortabel kan aanvoelen. Alleen dat goed wat jij denkt dat goed voor je is, is vaker een andere goed dan wat werkelijk goed voor je is. Door creatief bezig te zijn, word je namelijk regelmatig uit je comfortzone gehaald en heb je moed nodig.

De scheppende kracht

Juist door die energieke stroom, verdwijnen weerstanden steeds meer, kan er een nieuwe scheppende kracht door je heen stromen en kan het universum zijn werk doen. Hoe minder jij je werkelijke natuur probeert te controleren door gedachten en weerstanden en door je bewuster te worden van overlevingsmechanismen, leer je bovenal te vertrouwen op wat je toevalt. Direct gevolg hiervan is weer, dat je vaker spontaner, vrijer en misschien zelfs iets stouter gaat ondernemen. Want hoe meer je merkt dat hierdoor alles veel moeiteloze gaat, hoe meer je merkt dat dit werkelijk dicht bij je ligt in wie je bent, dan wil je dat vaker toepassen in je leven!

Alles werkt dan voor je, in plaats van tegen je

De kunst is om die creatieve stroom op te pakken, dat enorme scheppend vermogen die iedereen in zich heeft. Zodra je in die stroom zit, zal alles meewerken om je werkelijk dat te brengen wat goed voor je is. Heb vertrouwen in jouw creatieve kracht, in jouw scheppend vermogen en geloof dat je meer bent dan je denkt nu te zijn!