Veranderingen beginnen bij blokkades

Geplaatst op 16 april 2018 · Geplaatst in Algemeen, Eigen Wijsheid, Persoonlijk

Door de jaren heen heb ik heel wat meegemaakt. Gebeurtenissen die levensveranderingen veroorzaakten. Veranderingen die mij verder brachten, maar ook veranderingen die mij blokkeerden, stil lieten staan en zelfs mij hielpen om niets aan te gaan.

Blokkades in allerlei vormen en hoogtes

Ik ben ze tegen gekomen: blokkades. De ene kleiner dan de ander. Heb heb geleerd ze te herkennen, aan te pakken en om er dwars door te gaan. Zowel de grote als de kleine. Maar hoe groot of hoe klein ze ook zijn, ze kunnen allemaal hetzelfde effect bereiken. Stilstand en ronddralen in dezelfde omstandigheid.

Stilstaan en doorpakken!

Blokkades zie ik nu meer als iets waar je stil bij mag blijven staan. Onderzoekend, uitdagend en vooral doorpakkend. Blokkades werpen iets op en aan jou is het om te bekijken hoe je hier mee om gaat, wat je ermee wilt en om uiteindelijk te ontdekken wat er achter ligt. Alleen zo krijg je weer ruimte en vrij uitzicht.

Drie wijzen om ze te vermijden

Wijze 1:

Je kan proberen om een blokkade heen te lopen, maar vaker blijf je dan lopen langs de blokkade. Het brengt je zeker iets, maar meer in de breedte. Werkelijk vooruit ga je niet en die blokkade is er nog steeds en zal blijven liggen en je geen doorgang bieden.

Wijze 2:

Je kan over de blokkade heen stappen en er niets mee doen. Dan blijf je er altijd over struikelen bij tijd en wijle. Het belemmert je vrije uitzicht en het blijft een sta in de weg want het beweegt met je mee. Elke keer maak je kans om te struikelen, waardoor je voorzichtiger gaat bewegen en je aandacht houdt op de blokkade.

Wijze 3:

Blokkades kan je ook gebruiken als een vesting. Je werpt het op en je bent je voortdurend aan het verdedigen achter de blokkade. Je gaat het niet aan. Nee, je gebruikt het zelfs om jezelf een reden te geven waarom je het niet opruimt: te hoog, te groot, te zwaar, te veel om aan te pakken. Het heeft een averechts effect, omdat jij je veilig waant achter deze vesting/blokkade.

Gewoon aanpakken die handel!

Maar wat nou als je ‘gewoon’ gaat aanpakken? Elk onderdeel die je weghaalt, is opruimen van iets wat je niet (meer) dient. Aan jou elke keer weer de keuze: oppakken of laten liggen? De keuze van wel of geen verandering. De keuze maken om vrijer te leven of om je te blijven verdedigen waarom je niet (ver)ruimt.

Heb het lef!

Veranderingen vragen om moed. Door blijven ademen, het in de ogen aankijken, met liefde en compassie zien wat er gezien wilt worden, oppakken en laten verdwijnen. Blok voor blok. Stap voor stap. Elke blok die je laat verdwijnen, geven je nog meer moed om verder te gaan. Elke verandering in je leven geeft je nieuwe ervaringen en inzichten en dat geeft je weer nieuwe energie om verder door te pakken. Altijd met lef en liefde voor jezelf.

Er is minder nodig dan gedacht

Elk onderdeel van de blokkade heeft nut, een verhaal, een reden. Er is minder nodig om door een blokkade heen te gaan, dan hoe de blokkade tot stand is gekomen. Een smalle doorgang geeft jou al de mogelijkheid om de blokkade te passeren, om nieuwe ruimte en vrijheid te creëren. Door dwars door de blokkade heen te gaan, doe je nieuwe ervaringen op! Deze nieuwe ervaringen gaan, hoe dan ook, je leven veranderen! Want achter elke blokkade ligt een nieuw uitzicht en zie je alles in een ander licht!

Een blokkade inspireert!

Door een blokkade te bekijken vanuit deze andere invalshoek, dat het nieuwe ruimte biedt, uitzicht geeft en inspiratie in zich heeft, geeft de burger toch weer moed! Elke keer toch weer doorzetten! Stap voor stap. Zo kom je met lef en liefde verder dan je ooit had verwacht!