Altijd maar weer dat voelen!

Geplaatst op 21 maart 2018 · Geplaatst in Algemeen, Hooggevoeligheid, Persoonlijk

O, wat kan ik behoorlijk in mijn hoofd zitten zeg! Toch weet ik, dat ik een sterk ontwikkelde sensitiviteit heb. Je kan zeggen hoogsensitief, maar ik benoem dit talent ook wel als hoofdsensitief! Gevoel en hoofd. Welke geef je de leiding en welke niet, maar ook wanneer wel of wanneer niet. Whaaa! Zelfs ik kan er soms knetter van worden! Dan heb ik het nog geeneens gehad over de uitspraak ‘Volg je hart en de rest volgt vanzelf’… “HOE DAN?”. Ik heb een paar inzichten voor je:

Hoppakee! Ik weet wat jij voelt!

Door de jaren heen ben ik mijzelf steeds meer gaan ontdekken, hoe ik dit talent de wereld in gooide. Ja, ingooide, grotendeels onbewust en dat was voor mij een behoorlijke les. Die les was er niet alleen voor mij, maar ook voor anderen. Dus niet altijd even leuk, zeg maar. Ik kan behoorlijk betweterig/eigenwijs zijn, dus ik wist ook echt hoe jij voelde. FOUT!

Voelen kost energie en niet iedereen is er van gediend!

Als ik vroeger iemand tegen kwam en ik merkte iets op, ging ik invoelen bij de ander om te checken wat er aan de hand was. Dit had meerdere gevolgen:

  1. Ik trok die energie ook aan en nam het mee naar huis
  2. De ander kreeg een onbehaaglijk gevoel en weerde zich af
  3. Ik leefde helemaal mee en liep er volledig op leeg

Dit alles gebeurde grotendeels onbewust. Ik begon een en ander op te merken bij mijzelf doordat ik de energie van de ander meenam EN als iemand bij mij ging voelen te pas en te onpas. Nu gebruik ik mijn voelsprieten bewuster. Bewust dus ten behoud van mijzelf en met respect voor elk gevoel en elk persoon. 

De grootste energievreters

Dit is de top 6 van mijn grootste energievreters door de jaren heen. Misschien herken je ze wel:

1) 24/7 er altijd zijn voor de ander
2) Moeite hebben met Nee zeggen
3) Voortdurend “voelen” bij de ander
4) Je volledig inleven in iemand
5) Zorgen maken en malen
6) Denken dat jezelf geen hulp nodig hebt

Dat doe je toch voor de ander?

Misschien herken je ze niet meteen. Deze 6 punten kunnen heel normaal voor je zijn. “ Dat doe je toch gewoon?”, “Zo ben ik nou eenmaal!”, zijn de meest gehoorde opmerkingen. Het zit zo ingesleten in je systeem, maar ondertussen:

  • Ben je voortdurend moe
  • Hou je aan het eind van de dag geen energie voor leuke dingen over
  • Moet je vanalles van jezelf
  • Lig je onrustig, geheel niet of maar een paar uur ‘s nachts te slapen
  • Wil je alles graag zelf regelen, al kost het je een dag om bij te komen (perfectionisme)
  • Voel jij je alleen en soms echt eenzaam

Inzichten en patronen doorzien

Ik kan jou laten inzien, hoe je beter je eigen energie en jouw sensitiviteit kan inzetten. Dus gebruik te maken van jouw sensitiviteit! Het kost wel enig doorzettingsvermogen en creativiteit! En de kleine kanttekening, dat het niet helemaal zonder de bovenstaande “valkuilen” gaat lukken. Je komt door de jaren heen allerlei soorten uitdagingen tegen, grote als intense ervaringen, waardoor je in een oud patroon kan schieten. Wel klim je er gemakkelijker uit en blijf je niet hangen. Dit alleen al, kan een wereld van verschil maken!

Een wereld van verschil maken

Dat doe je door:
1) Bewust te worden hoe jij energie voor jezelf over kan houden
2) Grenzen leert stellen en er toch zijn voor de ander
3) Inzien dat gevoel een kracht is en geen zwakte
4) Verbinding te maken met jezelf en de balans opmaken
5) Weer nieuwe inspiratie aan te roepen via creatie

JIJ bent je eigen aandachtspunt

Dus stop voor nu even met dat voortdurend aanwezig zijn voor de ander! Stop met jezelf wegcijferen en pas ’s avonds jezelf een half uurtje te gunnen op de bank. Leer jezelf te waarderen en jezelf op nummer 1 te zetten. Ontdek de ware waarde van jezelf, puur door jezelf aandacht te geven. Trek die voelsprieten eens in en gebruik ze eens voor jezelf. Voortdurend je energie te richten op anderen, is de grootste energielek die er is! Zelfwaardering is zelfbehoud.

De kracht zit in de zelfwaardering

Alleen als jij je waardevol genoeg vindt, om jezelf waardevol te behandelen, dan gaan anderen die waarde ook zien en ben je niet vanzelfsprekend meer!

Gebruik al dat gevoel eens voor jezelf. Jouw kracht kan pas tot uiting komen, als jij je krachtig voelt van binnen!