De zin van creatief leven

Geplaatst op 22 januari 2018 · Geplaatst in Algemeen, Creativiteit, Eigen Wijsheid, Verbeelding

Geloof jij in jouw creativiteit en dat kunst waardevol is in ieders leven? Of denk jij: “Wat een onzin! Met kunst is geen droog brood in te verdienen en freubelen is voor vrouwen!”? Niets is minder waar. Kunst en creativiteit is de smeerolie van je leven.

Creativiteit is een levensbehoefte

Als (Ver)Beeldend Kunstenaar is kunst en creativiteit een levensbehoefte. Niet voor iedereen is het een levensbehoefte, maar iedereen heeft wel behoefte aan creativiteit in zijn of haar leven! Daarnaast is niets zo leuk dan iets zelf te creëren. Ook is het creëren niet enkel voorbestemd aan mensen met een bepaald (creatief) talent, maar voor elk mens heeft een creatief vermogen!

Ik ben niet creatief

Veel volwassenen denken niet creatief te zijn. Dit komt, omdat velen gestopt zijn met creativiteit na de basisschool. Toch is het niet zo. Het is gewoon heel gemakkelijk om te denken, dat je niet creatief bent of dat het meer wat voor je kinderen is. Want als jij gelooft in niet creatief zijn, dan hoef je bepaalde activiteiten niet te doen. Alleen je beperkt jezelf enorm! Creativiteit is meer dan wat freubelen met de handen, maar daar begint het wel mee!

Zelf creëren maakt je bewuster

Het is meer dan schilderen, tekenen, fotograferen of schrijven alleen. Het is ook puzzelen, bouwen, klussen, sommen uitrekenen en problemen oplossen. Je wordt uitgedaagd, meer dan met dagelijkse (routine) werkzaamheden.

Daarnaast wordt tijdens het creëren ook een diepere laag bij jezelf in werking gezet, omdat dit proces niet alleen creatief is maar ook meditatief werkt.

Dit doet creativiteit met je:

 1. Je maakt je minder zorgen, doordat
  1. Sleur naar de achtergrond verdwijnt
  2. het gebeurtenissen op een zachte wijze worden verwerkt
  3. je ontspant en minder vol gevoel hebt in je hoofd
 2. Verbindingen tussen verschillende hersenhelften, waardoor
  1. Zicht is op oplossingen en nieuwe mogelijkheden
  2.  Inzicht ontstaat door een ander perspectief op een gebeurtenis 
  3. Nieuwe verbanden worden gezien in schijnbaar los staande ervaringen
 3. Nieuwe inspiratie borrelt op en dit
  1. Motiveert om nieuwe stappen te zetten
  2. Zet (nog meer) vernieuwende creatie aan
  3. Verhoogd de levenskracht en vertrouwen

Krijg ik dan een rustiger leven?

Een creatief/creatiever leven, moet je echter niet zien als een voortkabbelende levensstijl, die rustig verloopt. Nee, het is geen wegsoezend bestaan. Kies je voor een (meer) creatief leven, dan kies je voor Het Leven met hoofdletters en met al zijn ups en downs. Met een creatief leven kan je wel gemakkelijker bewegen tussen al die ups en downs, want je kan ze veel beter aan en je ziet (en durft in te zien) wat ze je brengen!

Ik daag je uit!

Voor degene die nu heel hard wilt roepen “Dat is meer voor vrouwen!” of “Ik ben niet creatief!”, wil ik vragen of ze een uitdaging willen aangaan. Creativiteit is dus meer dan alleen iets knutselen of hobbyen. Creativiteit is een levensstijl, die iedereen kan toepassen. Een uitdaging die meer te weeg brengt, dan alleen hard werken om daarna alleen nog uitgeblust op de bank te kunnen hangen. Het is de uitdaging van het leven zelf! Wees eens regelmatig creatief! Volg je gevoel, je ingevingen, je hart en je zal zien, dat er zoveel meer op je pad komt. In het begin zal het stroef gaan, maar ergens kom je op een punt waarvan je overduidelijk voelt dat het waard is om te leven met meer creativiteit.

Geen idee hoe te beginnen?

Het is een kwestie van gewoon beginnen waar je warm voor loopt. Dat kan van alles zijn. Waarmee je start is niet waar je ook zal eindigen. Dat is ook het creatieve proces: meegaan met alles wat op je pad komt, om zo te komen waar je wilt zijn. Vaak weten we niet waar dat is, ook al denken we dat soms wel te weten.

Geloof dat je het kan!

Ik geloof dat jij en elk ander mens, een creatief wezen is vanaf zijn of haar geboorte. Alleen zijn wij gaan geloven, door de maatschappij, uit economisch oogpunt of visie van dierbaren, dat creativiteit nutteloos is. Als jij het nutteloos vindt of denkt het niet te kunnen, kijk dan eens om je heen, zo achter je bureau. Zie je dat paperclipje? Het is maar een voorbeeld van een vrije geest met een nutteloos creatief leven…